פורסם ב 6/3/2010 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר

קיומו של פסק דין הקובע את חיובו של אב במזונות ילדיו, הוא נחמד. אך לא תמיד הוא מספק. אם האב בוחר שלא לקיים את פסק הדין ולא לשלם את המזונות, או לשלם באופן חלקי, יש צורך לקום ולעשות מעשה ולנקוט בפעולות אשר יביאו לידי גביית הכספים. 

רבים סבורים כי מערכת ההוצאה לפועל הקיימת בארץ, היא כזו שפועלת מעצמה ודואגת לגביית הכספים. היינו, קיימת מחשבה כי אם אני מבצע פנייה להוצאה לפועל ופותח תיק כנגד מי שחייב לי כסף, אין צורך שאני אעשה דבר מעבר לכך, "ההוצאה לפועל" תדאג לעשות את כל שצריך לצורך הגבייה. לא כך הם פני הדברים. מערכת ההוצאה לפועל אינה פועלת מעצמה. יש ליזום הגשת בקשות ונקיטת פעולות מבצעיות שונות על מנת להביא לגביית הכספים. למעשה, אם רק תפתח תיק, ותגיש את פסק הדין לביצוע, ולא תעשה מעבר לכך דבר – גם לא יקרה כלום. 

אז מה צריך לעשות? לאחר פתיחת התיק, יש להמתין כי האזהרה בדבר פתיחת התיק, תגיע לחייב. לאחר שהחייב קיבל הודעה, ניתן להתחיל בפעולות הגבייה, ואלה רבות ומגוונות. כך, אם החייב עובד כשכיר, ניתן להטיל עיקול במקום העבודה שלו, על המשכורת החודשית אותה הוא מקבל. אם החייב מנהל חשבון בנק, אחד או יותר, ניתן בנקל להטיל עיקול על חשבונות אלה. כמו כן, ניתן להטיל עיקול על חסכונות וכספי ביטוח שונים, בין אלה המצויים בקרן ההשתלמות, ובין אלה המצויים בקופת גמל. ואף להגיע למצב של שבירת הקופות לצורך גביית החוב. הפעולות הללו מתבצעות כדבר מובן מאליו, כאשר המדובר בחוב מסוג חוב מזונות (בשונה מתיק הוצל"פ לגביית חוב אזרחי רגיל). 

בחוב מזונות, אין החייב יכול באופן אוטומטי לבקש פריסת תשלומים, או לטעון כי אינו מסוגל לשלם את המזונות. ביהמ"ש כבר בדק נתונים אלה, לפני שנתן את פסק דינו, ולשכת ההוצאה לפועל לא תתערב, אלא רק תבצע את הכתוב בפסק הדין. בתיק הוצאה לפועל מסוג זה של מזונות, אף ניתן בנקל לנקוט בהליכים של מאסרו של החייב, לצורך תשלום החוב, וכן מכח תיקון שבוצע לאחרונה, להטיל הגבלות שונות, כגון חידוש רישיון נהיגה וכד'.

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

בן הזוג שלך הינו שותף אוטומטי בזכויותיך

מדוע נקודת המוצא של הדין לגבי בני זוג, הוא שיתוף בנכסים? מדוע לא לקבוע כי כל אדם אחראי באופן בלעדי לזכויותיו וחסכונותיו ונכסיו? מדוע העובדה כי אדם הוא נשוי, יוצרת זיקה ושיתוף של בן הזוג בפועלו ועמלו של משנהו? בתי המשפט רואים בנכסים שנצברו על ידי אחד הצדדים, במהלך חיי הנישואין, כנכסים אשר גם לבן הזוג, זכויות בהם. ישאל המתעניין, מדוע אדם אשר עבד כל חייו והשקיע וצבר נכסים, ובת זוגתו לא עבדה, צריך לחלוק עמה את כל אשר עמל למענו?

איזה פתרון תעודת זוגיות מציעה ולמי הוא מתאים?

העשורים האחרונים יצרו בפני הרשויות הדתיות אתגר שלא הכירו בעבר: בני זוג ששניהם בני אותו מגדר, כהן וגרושה, בני זוג שיהדותו של אחד מהם איננה חד משמעית וכד'. כתוצאה מכך, זוגות שאינם רוצים או אינם יכולים למסד את זוגיותם בדרך שאיננה דתית, נתקלו בקושי למסד את יחסיהם - על רקע אתגרים וצרכים אלו נולדה תעודת הזוגיות.

איך לבחור עו"ד בתחום הגירושין?

ההחלטה להתגרש לא מגיעה ביום בהיר אחד אלא לאחר לבטים ומחשבות, והשפעה על המשך החיים וסיבות נוספות מביאות את בני הזוג להחליט בסופו של דבר להיפרד. מדובר על הליך לא פשוט גם במובן הנפשי

בגדת בבן/בת הזוג - האם תשלם/מי על כך?

מסתבר שלבגידה לא בהכרח יש השלכות משפטיות, והדבר תלוי רבות היכן מנהלים את הסכסוך, בבית הדין הרבני או בבית המשפט האזרחי לענייני משפחה. עם זאת, בשנים האחרונות, גם בית הדין הרבני מוגבל בהחלטות שלו, בעקבות ביקורת של בג"צ. ראו להלן פסק דין תקדימי אשר קבע כי אף אם במקרים מסויימים ניתן לראות באחד מבני הזוג כנושא באחריות גדולה יותר לפירוק התא המשפחתי, עדיין אין בכך כדי להצדיק פגיעה בזכויותיו הכלכליות והרכושיות.

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי