פורסם ב 2/2/2013 ע"י

רוב ההליכים המשפטיים בתחום הירושה, המתנהלים בבתי המשפט לענייני משפחה עוסקים בהגשת התנגדויות לצוואה על ידי יורשים שונים. 
 
לאחר מותו של אדם, במידה והותיר אחריו צוואה, היורשים צריכים לגשת לרשם לענייני ירושה ולהגיש בקשה לצו קיום צוואה. אחד מהתנאים לקבלת אישור לצו קיום צוואה הוא פרסום הבקשה בעיתונות הכתובה.

חוק הירושה קובע כי לפני כל ביצוע חלוקה של עיזבון, יש לאפשר לציבור בעלי העניין להגיש התנגדות לצו קיום צוואה זה. הפרסום בעיתון הוא הדרך ליידע את הציבור הרחב אודות הצוואה ולרשות המתנגדים עומדים ארבעה עשר יום ממועד הפרסום להגיש התנגדות רשמית.
 
התנגדות לצוואה מגשת בדרך כלל על ידי מי שראו עצמם כיורשים פוטנציאליים של המנוח ולא קיבלו את מבוקשם במסגרת הצוואה.אז הם מנסים לגרום לביטול הוראת הצוואה ולערוך שינויים לטובתם. התנגדות לצוואה צריכה להיות מוגשת באופן רשמי לרשם לענייני ירושה ויש לצרף אליה מסמכים רלוונטיים לגיבוי הטענות שבה. רשם הירושה מעביר את הטיפול בהתנגדות לבתי המשפט.

 
מה צריך להופיע בהתנגדות לצוואה?

בהגשת התנגדות לצוואה יש לפרט מהן העילות בגינן הוחלט להגיש את הבקשה, זאת תוך צירוף הוכחות ממשיות שיגבו את הטענה.

מי שרוצה להגיש התנגדות לצוואה צריך להוכיח את אחד מהדברים הבאים: שהמצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה, שהמצווה היה נתון תחת השפעה בלתי הוגנת של גורם חיצוני בעת עריכתה, שהצוואה עצמה אינה כשרה מבחינת הניסוח או הצורה. כמובן, שעל מגיש ההתנגדות מוטלת חובת ההוכחה בכל אחד מהמקרים.

 
הליך התנגדות לצוואה בבית המשפט

הדיון המשפטי בנושא ההתנגדות לצוואה מתנהל בבית משפט לענייני משפחה. הליך זה נחשב לייחודי ובעייתי, כיוון שהאדם שיכול להעיד בצורה הטובה ביותר, המצווה, כבר אינו בין החיים. לכן בית המשפט צריך להסתמך בעיקר על פרשנות משפטית. קשה מאוד להכריע בדיון משפטי כאשר הגורם המרכזי לא יכול להביע את דעתו ולספר כיצד הדברים באמת התרחשו.
על מנת להצליח להגן על תוכנה של צוואה ועל עצם קיומה, מומלץ לפנות לעו"ד לענייני משפחה שיכול לספק שיורת אמין ומקצועי בתחום נקודתי זה.
 
למידע נוסף אודות ירושה וצוואה- http://www.yerusha.org.il/

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

על מה צריך לתת את הדעת כאשר עורכים צוואה

אדם כותב צוואה ובה מצווה לפלוני אלמוני את רכושו. לכאורה, הדברים פשוטים. הכל ברור. מדוע בכלל צריכה ו/או עלולה להתעורר איזושהי בעיה? ובכן, קחו לדוגמא אדם שכתב צוואה ובה קבע כי הדירה שלו ברחוב פלוני הוא מוריש לבנו הבכור. בינתיים, מאז עריכת הצוואה הוא צבר רכוש נוסף. מה דינו של אותו רכוש? האם גם הרכוש הנוסף הוא לבן הבכור? האם רק לילדים האחרים? האם לכל הילדים בחלקים שווים, מבלי כל קשר לאותה דירה ספציפית שהוריש לבן הבכור?

גם ידועים בציבור יורשים את בני זוגם

האומנם בני זוג שהינם ידועים בציבור, יורשים האחד את השני? האומנם זכות זו הינה אוטומטית? האומנם זכות זו ברורה מאליה? האם צד ידוע בציבור המעוניין להותיר את רכושו לבני משפחה אחרים ולא לבן-הזוג, האם עליו לערוך צוואה, על מנת למנוע מצב בו יירש בן הזוג את רכושו?

מיהו הידוע בציבור? היש הגדרה ברורה?

בתרבות של ימינו, מתפתחות מערכות יחסים שונות, ללא נישואין, ביניהם ידועים בציבור. אנחנו משתמשים במושג הזה ורבים אינם יודעים בוודאות, מה זה אומר. רבים שואלים באיזו נקודת זמן ניתן לכנות אותם ידועים בציבור? האם בני הזוג חייבים להתגורר יחד כדי להיחשב כידועים בציבור? האם חייבים לנהל חשבונות משותפים? האם יש פרמטרים קבועים לענין זה? ובכן, אין חקיקה מסודרת בענין הזה, עד היום, ולמעשה החוקים השונים תוקנו, על הדרך, והוספו סעיפים המגדירים את התא המשפחתי החדש הזה. אבל – כל חוק נותן הגדרה משלו, לפי האוריינטציה שלו.

ייפוי כח מתמשך - "רצונו של אדם כבודו"

תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות חולל מהפך ומאפשר לכל אחם בגיר למנות אדם שיקבל החלטות עבורו כשזה לא יוכל לקבלם עבורו בעצמו

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי