פורסם ב 23/6/2009 ע"י עורכת דין כרמית תירם

בחלק מן המקרים בהם נעצר נהג לבדיקה שגרתית של רישיונות יידרש לבצע גם בדיקת שכרות. בחלק אחר מן המקרים מבצעת המשטרה "מבצעי אכיפה" יזומים ללכידת נהגים שיכורים.

במהלך התקופה האחרונה אנו עדים לסיפורים שונים ומשונים הנוגעים לאופן בו אוכפת המשטרה את עבירת נהיגה בשכרות. תחילה סיפורים אלה נשמעו בדיוניים. לקוחות שטענו כי נאזקו, הוכנסו לניידות "וזכו" למטר של צעקות וגנאי. היו לקוחות שספרו על שוטרים שערבו להם ועוד בטרם החלו לנהוג הוציאו אותם מרכבם ודרשו מהם להיבדק בדיקת שכרות.
לצערנו הזמן הוכיח כי אלו אינם סיפורים בדיוניים אלה המציאות ממש!!

בשורות הבאות אנסה להבהיר מה מותר ומה אסור למשטרה לעשות.
בטרם תקראו את השורות הבאות, עליי לציין כי רשימה זו אינה קוראת לכם לסרב להיבדק גם אם לעיתים המשטרה אינה עושה את עבודתה כראוי. היבדקו אחרת תאבדו בוודאות את יכולתכם להוכיח את חפותכם. אם המשטרה פעלה שלא כשורה, המקום לבחון זאת יהיה בבית המשפט.

מה מותר למשטרה לעשות ?
המחוקק העניק לשוטר סמכות לדרוש מנהג להיבדק בדיקת שכרות במכשיר הינשוף גם ללא כל חשד.  כלומר, בניגוד לעבירות רבות בתחום הפלילי בהן לא ניתן לעכב חשוד ללא קיומו של חשד בעבירה של נהיגה בשכרות, שוטר יכול לדרוש ממך להיבדק גם אם רק עוכבת לבדיקת רישיונות שגרתית. גם אם אין כל סיבה לחשוב ששתית משקה אלכוהולי.
על פי החוק, בכל שלב בו אתה נוהג ברכב יכול שוטר לעצור אותך בצד ולדרוש ממך להיבדק בדיקת שכרות.
איזה בדיקת שכרות רשאי שוטר לבצע?

על פי החוק הבדיקה היחידה שרשאי שוטר לבצע היא בדיקת אוויר נשוף באמצעות מכשיר שאושר כחוק. 

מה עושה המשטרה בפועל?
לגבי השאלה האם המכשיר שבו משתמשת המשטרה אושר כחוק או לא אין תשובה חד משמעית. על אף החשיבות שבשאלה זו מקומה ברשימה עצמאית ונפרדת. ובכל מקרה כנהג המלצתי על אף האמור היא להיבדק.
אלא, שעל אף שהחוק מאפשר אך ורק בדיקה באמצעות מכשיר מדידה, המשטרה מבצעת סדרת בדיקות שאינן קבועות  בחוק. 

בעת שנהג נעצר אם לצורך בדיקת רישיונות או לצורך בדיקת נשיפה הוא נדרש לא פעם להיבדק במכשיר "נשיפון", הנשיפון הינו שקית שאליה מחוברת קשית. בעת שנהג נושף לקשית, אם יתחלף הצבע משמע שזוהה אלכוהול. נשיפון אינו קביל בבית משפט ולכן המשטרה משתמשת בו כמעין אינדיקאטור ראשוני. אלא, שלמשטרה אין כל סמכות לבצע בדיקה זו, נשיפון מעולם לא אושר כאמצעי אכיפה ושוטרים לא הוסמכו להשתמש בו.

בדיקה נוספת שנהגים נדרשים לבצע היא "בדיקת מאפיינים" - בבדיקה זו תדרשו ללכת על קו ישר להביא אצבע לאף ולהשיב על מס' שאלות. גם בדיקה זו כמו קודמתה אינה קבועה בחוק. בתי המשפט הם ש"הכשירו" אותה אבל למעשה היא מהווה חקירה לכל דבר ובמקרה זה חקירה אסורה. 

ולבסוף לאחר מסכת בדיקות אלה יילקח או ימתין הנהג (לא פעם זמן ממושך), לניידת משטרה על מנת להיבדק במכשיר "הינשוף". אז יידרש לנשוף שתי נשיפות, במקרה הטוב, שלאחריהן יפיק המכשיר פלט ובו התוצאה של כמות האלכוהול באוויר שנשף. פעמים רבות נהגים מתקשים לנשוף את כמות האוויר הנדרשת ואז הבדיקה תארך זמן רב יותר עד שיתקבלו שתי נשיפות תקינות. במקרה ונתקלתם בשוטר חסר סבלנות אם לא תנשפו במהרה נשיפות תקינות אתם עלולים למצוא עצמכם מואשמים בסירוב להיבדק.

חשוב לומר: אם נתקלתם בהתנהגות לא הולמת של שוטר עדיף לבצע את הבדיקה ולאחר מכן להתגונן בבית המשפט, מאשר להכנס למאבק עם שוטר ולהסתבך בעבירות נוספות כמו תקיפת שוטר או סירוב.

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

בית המשפט קבע רף חדש לאכיפת נהיגה שכרות

בית המשפט לתעבורה בירושלים, בהרכב של 3 שופטים ("משפט המומחים") קבע כי מכשיר הינשוף אמין באופן עקרוני אך קבע כי יש לאכוף את עבירת השכרות רק על מי שנבדק ונמצא כי רמת האלכוהול הינה 400 מקרוגרם.

מתי וכיצד עו"ד תעבורה יכול לסייע לנו?

על השירותים המשפטיים השונים אשר מציעים עורכי הדין לענייני תעבורה בימנו וכיצד הם יכולים לסייע לנו משפטית במקרים של עבירות תנועה כאלו ואחרות.

כיצד מתמודדים עם קנסות תעבורה?

קנסות תעבורה מצטברות ונערמות, מובילות לחובות כבדים, לכפלי קנס ועלולות להוביל גם לעיקול חשבון הבנק. אז כיצד מתמודדים עם קנסות אלו? הנה כמה דרכים לפעולה.

שלילית רישיון לאחר בדיקת שיכרות

האם ישנן דרכים משפטיות להתמודד עם שלילת רישיון לאחר בדיקת שכרות? לפניכם סיקור מיוחד בנושא.

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי