פורסם ב 5/6/2012 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר

עד היום, כל ההלכות קבעו כי אין זה משנה כיצד נוצר הילד ולמי. בין אם נולד לזוג נשוי, בין אם נולד לאשה פנויה, בין אם נולד שלא בדרך מתוכננת או שלא בהסכמה של שני הצדדים, בכל מקרה, אין פוגעים בזכויותיו של הילד. הילד הינה ישות עצמאית נפרדת וזכאי למזונות גם מאביו וגם מאמו. נקבע בפסיקה, כי אף ויתור של האם על מזונותיו של הילד, אין לה כל תוקף. אין היא יכולה, בשם הילד, לוותר על מזונותיו.

והנה, בימים אלה, יצא מלפני ביהמ"ש למשפחה בת"א, פס"ד חדשני, אשר קובע כי בנסיבות בהן אשה פנויה מחליטה להביא ילד לעולם מחוץ למסגרת הנישואין, ומתרומת זרע של גבר, אשר לא ברורה נוכחותו ושותפותו בחייו של הילד, הרי שיש לראות באם כאשה שבאופן מודע, מראש, לקחה על עצמה אחריות גדולה יותר בגידולו של הילד ודאגה לכל צרכיו, ולכן חובתו של האב תצטמצם למזונות הכרחיים בלבד.

במקרה הספציפי, מדובר בזוג ידידים, שניהם ישראלים, פנויים. לבקשת האשה, הסכים האיש לתת לה מזרעו, בהזרעה מלאכותית. כתוצאה מההזרעה, נולדו תאומות. במהלך ההיריון נותק הקשר בין הצדדים.  לאחר הלידה, תבעה האם את האב למזונות גבוהים, לרבות השתתפות במשכנתא אשר נטלה לצורך רכישת דירה בעבורה.
ביהמ"ש ניתח את העובדות וקבע כי אמנם גובה החיוב במזונות בסיסיים והכרחיים של ילד יהודי, בין זה שנולד לתוך מערכת נישואין ובין זה שנולד מחוץ למערכת הנישואין, היא זהה. עם זאת, בכל הנוגע למזונות שמעבר לצרכים הבסיסיים (מזונות מוגדלים יותר, חוגים, קייטנות, שיעורי עזר, נסיעות וכד'), הרי שהחובה מוטלת על האם בלבד והאב לא ישא בהם. באשר לענין המשכנתא, קבע ביהמ"ש כי מאחר שהאם נטלה משכנתא בהתאם ליכולתה שלה ורכשה את הדירה, ללא כל מעורבות של האב, הרי שאין לחייב אותו בהשתתפות בהחזר המשכנתא. יש לציין כי לו היתה האם שוכרת דירה למגוריה ומגורי הקטינות, היה ביהמ"ש מחייב את האב בהשתתפות בהוצאה זו, שכן הוצאה בגין קורת גג, הינה הוצאה הכרחית ובסיסית.
 

האמור לעיל מהווה מאמר כללי ואין לראות בו ייעוץ משפטי מכל סוג. לייעוץ פרטני בנושאי דיני משפחה, גירושין, צוואות, חלוקות רכוש והסכמי ממון, יש לפנות ל: משרד עורכי דיןעו"ד סיגל מוסקוביץ .

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

דיני משפחה וירושה: לא די באימוץ בפועל, כדי לזכות בירושת ההורים המאמצים

בימים אלה, דחה ביהמ"ש למשפחה בראשל"צ את עתירתו של אדם, אשר ננטש על ידי הוריו וגדל אצל סבו וסבתו, כבנם לכל דבר וענין, לזכות בירושתם, ככל יתר ילדיהם. למעשה, בקביעתו, חזר ביהמ"ש על הוראות החוק הברורות בענין זה.  החוק בארץ קובע כי רק מי שאומץ כדין, והדגש הוא אימוץ כדין, כחוק, אזי הוא זכאי לרשת את מאמצו כאילו היה ילדו הביולוגי. הפסיקה והספרות המקצועית מדגישים, כי בהעדר צו אימוץ רשמי, פורמלי, לא נוצר קשר של אימוץ לפי הדין הישראלי.

איך לבחור עו"ד בתחום הגירושין?

ההחלטה להתגרש לא מגיעה ביום בהיר אחד אלא לאחר לבטים ומחשבות, והשפעה על המשך החיים וסיבות נוספות מביאות את בני הזוג להחליט בסופו של דבר להיפרד. מדובר על הליך לא פשוט גם במובן הנפשי

הגדלת מזונות

הגדלת מזונות תתבצע כאשר סכום המזונות הראשוני הוא "סכום מינימום" - מה זה אומר בדיוק ובאילו מקרים הדבר רלוונטי? כל התשובות לפניכם.

מיהו הידוע בציבור? היש הגדרה ברורה?

בתרבות של ימינו, מתפתחות מערכות יחסים שונות, ללא נישואין, ביניהם ידועים בציבור. אנחנו משתמשים במושג הזה ורבים אינם יודעים בוודאות, מה זה אומר. רבים שואלים באיזו נקודת זמן ניתן לכנות אותם ידועים בציבור? האם בני הזוג חייבים להתגורר יחד כדי להיחשב כידועים בציבור? האם חייבים לנהל חשבונות משותפים? האם יש פרמטרים קבועים לענין זה? ובכן, אין חקיקה מסודרת בענין הזה, עד היום, ולמעשה החוקים השונים תוקנו, על הדרך, והוספו סעיפים המגדירים את התא המשפחתי החדש הזה. אבל – כל חוק נותן הגדרה משלו, לפי האוריינטציה שלו.

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי