פורסם ב 7/11/2010 ע"י עו"ד קרן בק פוגל

אורלי קראוס, דיילת לשעבר, אשר כתבה את רב המכר המצליח "התרוממות" אשר עסק בחייה של דיילת אויר וקורותיה בטיסות השונות, תבעה את ערוץ 10 ונתבעים נוספים בגין טענה כי סדרת הטלנובלה היומית "פיק אפ" אשר שודרה על ידי הערוץ, נכתבה תוך העתקה של חלקים שלמים מהספר ובכך הפרו הנתבעים את זכויות היוצרים שלה בספר.

 
התובעת הצביעה על דמיון בין הדמויות המופיעות בספר לדמויות המופיעות בסדרה אך בית המשפט קבע כי על מנת לקבוע אם יש בדמיון זה משום העתקה, עליו לבחון את התכנים של היצירות בכללותם.
 
בית המשפט קבע כי בסדרה קיימות נקודות דמיון חשודות אשר הצטברותן יחד מלמדת כי כותבי הסדרה עשו שימוש ברעיונות ומוטיבים אותם לקחו מהספר, כמו למשל מאפייני אישיות וקורותיהם של דמויות מסוימות בספר אשר היו זהים למאפיינים של דמויות מקבילות בסדרה, מערכות היחסים בין הדמויות, ביטויים ומטבעות לשון, התנהגויות של הדמויות בסדרה ומאפיינים קומיים בה. הנתבעים טענו כי כל אלה הם אוסף של קלישאות שחוקות וסטריאוטיפיות לעולם התעופה ולז'אנר הספרות הזולה ועל כן הדמיון הרב. בית המשפט הסכים אמנם שמשיכתו של דייל הומוסקסואל לטייס, או כלכלית מרשעת אשר מתעמרת בדיילות, יכולים להיות מאפיינים סטריאוטיפיים, אך מצאה ארבעה מאפיינים בסדרה אשר אינם בגדר סטריאוטיפים ברורים, אשר רבה הסבירות כי נלקחו מן הספר.
 
על פי ההלכה הפרת זכויות יוצרים היא העתקה של חלקים ממשיים ומהותיים מתוך הספר ובמילות החוק "פרסום היצירה או כל חלק ניכר ממנה". על פי הגדרה זו קבע בית המשפט כי לא היתה הפרת זכויות יוצרים וכי האלמנטים המוזכרים לעיל, אינם מהווים חלקים ניכרים מן הספר ומוסיף:
 
"נקודות הדמיון בין שתי היצירות, עליהן הצבענו לעיל, הן איזוטריות לחלוטין, ואין להן כל משמעות אמיתית בעלילת שתי היצירות. לעומת זאת, נקודות השוני בין שתי היצירות רבות ומהותיות, כך שלא מדובר כלל ועיקר ביצירות דומות, מעבר לכך ששתיהן עוסקות בעולם התעופה המסחרית ושתיהן גדושות לעייפה ברומנים בין טייסים לדיילות, תככים, מזימות ותהפוכות בעלילה".
 
  בית המשפט מדגיש כי אותם הרעיונות אשר פסק כי סביר ונלקחו מן הספר, הוו חלקים איזוטריים ביצירה ואין להם חשיבות בה או בספר, והן הספר והן הסדרה לא היו נפגעים לו היו מושמטים מהם. מול אלה הבחין בית המשפט בקווי העלילה השונים של היצירות, בנקודת המבט הנרטיבית השונה של כל יצירה ובסגנון נטול ההומור והדרמתי של הספר מול הסגנון הפארודי של הסדרה וקבע כי היצירות הן שונות בתכליתן.
 
למרות קביעותיו, פסק בית המשפט כי אין בכוונתו לעבור בשתיקה על העתקת אותם רעיונות או אלמנטים איזוטריים, גם אם אין העתקתם עולה כדי הפרת זכויות יוצרים. בית המשפט קבע כי העתקת אלמנטים אלה מהווה רשלנות של יוצרי הסדרה אשר היו מודעים לספר ולשאלה בדבר הפרת הסדרה את זכויות היוצרים בו, ובייחוד לאחר מכתב התראה אשר שלחה התובעת ליוצרי הסדרה, וכי יוצר זהיר היה נמנע מכל אזכור אשר עולה מן הספר ועושה כל שביכלתו על מנת למנוע העתקה כאמור. בית המשפט קבע כי התרשלות זו גרמה לתובעת עגמת נפש המזכה אותה בפיצוי בגובה 10,000 ₪.
 
האמור לעיל מהווה מאמר כללי ואין לראות בו ייעוץ משפטי מכל סוג.

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

אישור פשרה בתובענות יצוגיות - על יצירתיות בדין

בבקשה לאישור תובענה ייצוגית אשר הגיש אבי זילברפלד נגד בנק דיסקונט, טען המבקש כי הפקדת שיקים באמצעות מעטפות ה"אל תור" לבנק זוכו על פי ערך היום למחרת ההפקדה ולא לפי ערך יום ההפקדה, שלא כדין על ידי הבנק, דבר אשר גרם לו נזק בדמות הריבית אשר צבר חשבונו, אשר היה ביתרת חובה, בגין יום אחד עבור כל הפקדה. הצדדים נשאו ונתנו בעניין והציגו הסכם פשרה אשר אליו הגיעו, לאישור בית המשפט, על פיו ירים הבנק תרומה בסך של 250,000 ₪ לעמותת "עזר מציון" לטובת פרוייקט "המאגר הלאומי לתורמי מח עצם". האם הסכם הפשרה היצירתי מצדיק את אישורו על ידי בית המשפט?

הרמת מסך בדיני חברות

הזכות להתאגדות עקרון האישיות המשפטית הנפרדת והאחריות המוגבלת של בעלי מניות בחברה, עומדים כעקרונות על בדיני התאגידים ומאפשרים בעצם חלק ניכר מהפעילות העסקית במשק. אלא שעקרונות אלה עלולים להוות כלי בידי בעלי מניות להסתתר מאחורי מסך ההתאגדות המפריד ביניהם ובין החברה שבבעלותם, לצורך השגת מטרות שאינן כשרות, תוך תרמית הציבור ולקבל את ההגנה מפני אחריות אישית למעשים אלו. במקרים אלו יש לפנות להליך של הרמת מסך בין החברה ובין בעלי מניותיה וחיוב אישי של בעלי המניות בחובות החברה. המאמר להלן סוקר בקצרה את תולדותיו של הליך הרמת המסך ואת הנסיבות והתנאים בהם יבוצע בדין הישראלי.

המקרים בהם חוזי זכיינות מסתיימים

זכיינות והפרת ההסכם יכולה לגרום להשלכות כבדות. מה קורה שהזכיין בכל זאת מחליט להפר את ההסכם ולא לשלם?

אופציות לעובדים - תגמול שהוא כשותפות בעסקי החברה

בעלי חברות, ובעיקר חברות טכנולוגיה בתחילת דרכן התלויות בהון ראשוני קטן או אף מתנהלות ללא הון ראשוני כלל,  מתחבטים לא אחת בשאלה כיצד לתגמל את עובדיהם, בעיקר עובדים איכותיים אשר נדרשים למיזם או לעסק על מנת להקימו ולפתחו, וכיצד יוכל להתחרות בתנאי העבודה האטרקטיביים אשר מוצעים לאותם העובדים בשוק. בעלי חברות מסוג זה נדרשים ליצירתיות בתגמול עובדיהם ולפיכך השתרשה בשוק השיטה של תגמול עובדים באמצעות הקצאת אופציות או מניות של החברה לעובדים.  

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי