פורסם ב 2/12/2012 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר

מוטבים בפוליסות ביטוח זוכים בכספים, על אף שהמנוח ציווה הכספים בצוואתו, לאחרים


נשמע מוזר? אולי אפילו לא הגיוני? אך כך הם פני הדברים על פי החוק היום. לכל אחד מאתנו פוליסה כזו או אחרת, בין ביטוח חיים, בין קרן השתלמות, קופת גמל וכד'. כאשר אנו פותחים קופה שכזו, אנו נדרשים לקבוע את המוטבים, היינו מי יזכה בכספים הנצברים לאחר מותנו. ראוי לציין כי רבים מאתנו לא נותנים את הדעת לקביעה זו, וגם אם כן, אנחנו נוטים לשכוח שיש לנו מוטבים. אנחנו זוכרים שיש לנו קופות בטוח, אך העובדה כי קבענו מוטבים ואף זהות המוטבים שקבענו, אינם במודעות שלנו. כך, גם אם אדם משנה את הסטטוס שלו, וכאשר פתח את הקופות היה רווק וכתב את הוריו כמוטבים, ולאחר מכן נישא ולא שינה את המוטבים, הוריו יזכו בכספים, אם חלילה, ילך לעולמו בטרם יפדה את הכספים.

חשוב ביותר לדעת, כי גם כאשר אנו עורכים צוואה ובה אנו מצווים את כל רכושנו מכל מין וסוג לאדם מסוים, ואף מציינים באופן מפורש כי גם הכספים שלנו בקופות הבטוח אנו מצווים לאותו אדם, עדיין אין זה מספיק.  ומדוע? משום שעל פי חוק הירושה, כספים המשולמים על פי פוליסת בטוח, חברות בקופת קצבה, קופת תגמולים וכד' אינם נחשבים בתוך העיזבון. הם מחוץ לעיזבון. לפיכך, רק קביעת המוטבים המצוינת בפוליסה היא היא זו שקובעת.


קיום צוואה על פי רצונו של המנוח - מה לעשות?


כדי לשנות את המוטבים, יש לפנות לחברת הביטוח ולהודיע להם על המוטבים בהם אנו מעוניינים. ניתן גם לשלוח לחברת הביטוח עותק מהצוואה, בה נקבעים המוטבים. והכל, בתנאי שההודעה בענין זהות המוטבים הגיעה לחברת הביטוח לפני מותו של המצווה. אחרת, לא יועיל דבר. ניתן להיעזר גם בשירותיו של עורך דין דיני משפחה, כדי לבצע  את המהלך באופן חלק וללא תקלות.
כך ארע, למשל, במקרה שנידון לפני כשנה בביהמ"ש למשפחה בראשל"צ, שם דובר במנוח אשר מינה בפוליסת הביטוח שלו את שני ילדיו כמוטבים, בנו ובתו. מספר שנים לאחר מכן, ערך המנוח צוואה בה ציווה את כל עזבונו לבנו ואף פירט המנוח כי הוראתו כוללת גם ביטוחים וקופות גמל. חברת הביטוח סרבה לשלם לבן את תגמולי הבטוח, בטענה כי המנוח מינה בחייו את שני הילדים גם יחד. ביהמ"ש דן בסכסוך וקבע כי יש לחלק את הכספים על פי המוטבים הקבועים בפוליסה וכי הצוואה אינה מעלה ואינה מורידה בענין זה, משום שהמנוח לא הודיע מבעוד מועד לחברת הביטוח על שינוי מוטבים.
 

 

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

אסטרטגיה נכונה היא שם המשחק

כאשר אינך מצליח להשיג את המטרה שלך ב"דרך המלך", היינו באמצעים הפשוטים והסטנדרטיים, הפתרון יגיע בדרך כלל ממקום אחר ובלתי צפוי. במצב דברים בו אדם מתעקש להמשיך בדרכו ולוחץ באותו כיוון, הוא ייתקל בקיר ויינזק. אז, גם, ככל שהזמן חולף, הנזק הולך ומתגבר וכך גם משאבי הנפש הולכים ואוזלים. אז מה עושים? ראשית,

יעוץ מקצועי – כבר מהרגע הראשון

חשוב ביותר, אפילו מהותי, לקבל יעוץ מקצועי כבר בתחילת הדרך. אדם אשר נמצא ברגע של משבר, הוא מבולבל, נבוך, כועס ורוגז. על כל אלה, יש להוסיף את חוסר הידע המשפטי ביחס לזכויותיו וחובותיו מה מגיע לו, מה המחויבויות שלו. כיצד לפעול, האם לפעול. מה לעשות. אילו צעדים לבצע, היכן להניח לדברים להתנהל, ומהם ההשלכות המשפטיות של כל הפעולות שהוא מבצע או לא מבצע. חוסר הידע מוסיף לרמת החרדה והחששות והמתח גדול.

האומנם יורש אדם את מלוא זכויות בן זוגו?

נדמה כי הדעה הרווחת בציבור הינה כי אדם שהלך לעולמו, והותיר אחריו אישה וילדים קטנים, הרי שרכושו וזכויותיו עוברים לאישה בלבד. לא כך הם פני הדברים. ראשית, מי שאינו טורח לערוך צוואה, יחולקו זכויותיו על פי הוראות חוק הירושה, היינו על פי ההיגיון והמוסר של אותם אנשים אשר ניסחו את החוק ויצרו אותו. הגיון זה - אינו בהכרח מתאים לרצונו ועמדותיו של המצווה.

ייפוי כוח מתמשך - גלגל הצלה ברגעים קריטיים

ייפוי כוח מתמשך מהווה גלגל הצלה ברגעים קריטיים. יכולתו להעצים משפחות, לזרז קבלת החלטות ולכבד משאלות שנקבעו מראש הופכת אותו לאבן יסוד בשמירה יזומה על האינטרסים המשפחתיים.
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי מרכזי, המציע למשפחות שליטה ויעילות בקבלת החלטות קריטית, במצבי אי כושר קבועים או זמניים

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי