פורסם ב 19/8/2009 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר

 
האומנם יורש אדם את מלוא זכויות בן זוגו?
 
נדמה כי הדעה הרווחת בציבור הינה כי אדם שהלך לעולמו, והותיר אחריו אישה וילדים קטנים, הרי שרכושו וזכויותיו עוברים לאישה בלבד. לא כך הם פני הדברים.
 
ראשית, מי שאינו טורח לערוך צוואה, יחולקו זכויותיו על פי הוראות חוק הירושה, היינו על פי ההיגיון והמוסר של אותם אנשים אשר ניסחו את החוק ויצרו אותו. הגיון זה - אינו בהכרח מתאים לרצונו ועמדותיו של המצווה.
 
כך למשל, בני זוג אשר בבעלותם דירת מגורים משותפת, ואחד מהם הולך לעולמו – אזי בן הזוג הנותר בחיים, לא יקבל בהכרח את הבעלות המלאה בדירה אליו. יהיה עליו להתמודד עם מציאות חדשה בה יש לו שותפים נוספים בדירה, אשר עשויים, בד"כ, להכביד על המשך הנאתו המלאה מהדירה.
 
ובמה דברים אמורים? אם לבני הזוג ילדים, בין אם הם קטינים ובין אם הם בגירים, הרי שהם זוכים לקבל מחצית מזכויותיו של ההורה שנפטר, ובן הזוג מקבל מחצית. כך – אם הדירה הייתה רשומה בחלקים שווים על שם שני בני הזוג, הרי שלאחר הפטירה, לבן הזוג הנותר 3/4 דירה ולילדים 1/4 דירה. יוצא, כי בן הזוג תלוי בהסכמתם של ילדיו לבצע פעולות שונות בדירה ואף עשוי למצוא עצמו במאבק עמם על המשך מגוריו באותה דירה והתנאים לכך.
 
המצב קשה עוד יותר, כאשר לבני הזוג אין ילדים. הדעת נותנת כי בן הזוג הנותר בחיים, לאחר מות בן זוגו, יירש את מלוא הזכויות בדירה. אבל לא בהכרח! החוק קובע כי במקרה זה, אם הוריו של בן הזוג שנפטר, או מי מהם, עדיין בין החיים, אזי – אותו הורה זוכה במחצית זכויותיו של בנו שנפטר – וכך הופך להיות שותף, עם בן הזוג הנותר – בדירה. הרי לך מצב לא נעים.
 
וקיימים, כמובן, מצבים רבים ונוספים, אשר יש לתת עליהם את הדעת, כגון זכויותיהם של ילדים שאינם משותפים לבני הזוג, זכויותיהם של אחים וכן הלאה וכן הלאה...
 
 
 

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

עורך דין בגרמניה

הרפובליקה הפדרלית של גרמניה היא איחוד פדרלי הכולל 16 מדינות. כלכלה של גרמניה היא הרביעית בגודלה בעולם, היא עמוד התווך של האיחוד האירופי.

הייתכן כי רכוש של מצווה יחולק בניגוד גמור לצוואתו?!

אדם עורך צוואה והולך לישון בשקט כשהוא בטוח לחלוטין כי הוראותיו אשר כל כך הקפיד לחשוב עליהם ולרשום אותם באופן ברור ומפורש – יקוימו לאחר פטירתו. ובכן, בדרך כלל, אם אין בעיות מיוחדות, אכן כך הם פני הדברים. ואולם, במקרה שהתרחש לאחרונה והגיע לכתלי בית המשפט, נקבע כי על אף הצוואה, הרכוש יתחלק בין כל הילדים ולא רק ילד אחד כפי שהורה המצווה.

משמורת בדיני משפחה

כאשר מתגרשים, אחת ההחלטות החשובות ביותר שיש לשופט להחליט היא להן פונות דרכם של הילדים: לאבא או לאמא, כאשר כיום, יש לא מעט אופציות ויש לקחת בחשבון מספר דברים. לעוד מידע במאמר הבא.

משמורת משותפת על ילדים - כיצד?

קיימות מחלוקות בין מלומדים, עורכי דין וגורמים טיפוליים בכל הנוגע למושג משמורת משותפת, כמו גם לשאלה האם משמורת משותפת עדיפה ו/או טובה לילדים או שמא אף עלולה להזיק להם.  משמורת משותפת אינה מושג טכני ואין היא נוגעת לכמות ו/או הזמן בו מצויים הילדים אצל מי מההורים. המהות של משמורת משותפת, היא דווקא בשיתוף הפעולה בין ההורים ומידת המעורבות של כל אחד מהם בתכנים השונים של חיי הילדים.

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי