פורסם ב 12/6/2009 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר
אדם עורך צוואה והולך לישון בשקט כשהוא בטוח לחלוטין כי הוראותיו אשר כל כך הקפיד לחשוב עליהם ולרשום אותם באופן ברור ומפורש – יקוימו לאחר פטירתו כפי שניכתב בצוואה שכתב.
ובכן, בדרך כלל, אם אין בעיות מיוחדות, אכן כך הם פני הדברים. ואולם, הנה מקרה שהתרחש לאחרונה והגיע לכתלי בית המשפט: אשה מבוגרת נפטרה והותירה אחריה רכוש. לאותה אשה בן יחיד ומטבע הדברים וגם החוק, רכושה עובר באופן ישיר לבנה. ואולם, הבן נפטר כשנתיים לפני אמו. אותו בן הותיר אחריו 3 ילדים, 2 ילדות מנישואיו הראשונים וילד 1 מנישואיו השניים. אותו בן אף ערך צוואה בה הוריש את כל רכושו אך ורק לאותו ילד מנישואיו השניים. ביהמ"ש קבע כי רכושה של האם, הסבתא, יחולק בין 3 הנכדים בחלקים שווים ביניהם, היינו לכל הילדים, גם מהנישואין הראשונים וגם מהשניים. אמו של הילד מנישואין שניים הגישה ערעור והסתמכה על צוואתו של בעלה המנוח, כי הוא מבקש להוריש את כל רכושו רק לילד שנולד לו אחרון, ילדם המשותף. ביהמ"ש לא התבלבל ודחה את הערעור.
על פי חוק הירושה, חלקו של מי שנפטר לפני המצווה, יחולק בין כל צאצאיו של מי שנפטר, וביניהם בלבד. ישאל השואל, אם כך, מה הועילה הצוואה של הבן שנפטר? הרי זה כאילו לא ערך צוואה כלל? לא ולא! הצוואה תקפה לכל רכושו של הבן אותו צבר במהלך כל חייו ועד לרגע פטירתו. הבן לא זכה לקבל בעצמו את הרכוש של אמו, שכן הוא נפטר עוד לפניה.
והחוק קובע כי תחתיו ובמקומו, באים כל ילדיו. הרכוש של אמו, כלל לא נכנס לתוך הצוואה של הבן. הוא עדיין לא קיבל את הרכוש, גם לא כאשר נפטר. לכן, הצוואה אינה רלוונטית. החוק קובע באופן ברור ומפורש, כי מצווה שמוריש לילדיו, ומי מילדיו נפטר לפניו, אזי חלקו עובר לצאצאיו באופן ישיר ללא עוררין. לפיכך, במקרה זה, זכו 2 הילדות מהנישואין הראשונים וגם הילד מהנישואין השניים, 1/3 כל אחד מהם, ברכוש של הסבתא שנפטרה.
עוד בנושא: על מה צריך לתת את הדעת כאשר עורכים צוואה
קיומו של פסק דין הקובע את חיובו של אב במזונות ילדיו, הוא נחמד. אך לא תמיד הוא מספק. אם האב בוחר שלא לקיים את פסק הדין ולא לשלם את המזונות, או לשלם באופן חלקי, יש צורך לקום ולעשות מעשה ולנקוט בפעולות אשר יביאו לידי גביית הכספים. רבים סבורים כי מערכת ההוצאה לפועל הקיימת בארץ, היא כזו שפועלת מעצמה ודואגת לגביית הכספים.
בנסיבות בהן אשה פנויה מחליטה להביא ילד לעולם מחוץ למסגרת הנישואין, ומתרומת זרע של גבר, אשר לא ברורה נוכחותו ושותפותו בחייו של הילד, הרי שיש לראות באם כאשה שבאופן מודע, מראש, לקחה על עצמה אחריות גדולה יותר בגידולו של הילד ודאגה לכל צרכיו, ולכן חובתו של האב תצטמצם למזונות הכרחיים בלבד.
רוב ההליכים המשפטיים בתחום הירושה, המתנהלים בבתי המשפט לענייני משפחה עוסקים בהגשת התנגדויות לצוואה על ידי יורשים שונים
הדעת נותנת כי בני זוג המתגוררים תחת קורת גג אחת ומנהלים משק בית משותף, למעשה כזוג נשוי, הוא זה אשר יוכר גם כידוע בציבור. וכך גם הוראות חוק שונות, המקנות זכויות לבני זוג ידועים בציבור (למשל חוק הירושה) כוללות בהגדרה שלהם תנאי של מגורים משותפים. ואולם, לא תמיד כך הם פני הדברים ובפועל