פורסם ב 12/3/2016 ע"י

התחום של צוואות, עזבונות וירושות הוא אחד התחומים המורכבים במשפט. על אחת כמה וכמה, כיום, עם מורכבות החברה המודרנית והמשפחות החדשות. 
 
אדם אשר מעונין לכתוב צוואה, מן הראוי כי יעזר בשירותיו של עורך דין לענייני צוואות ויקבל יעוץ מקיף, בין ביחס לשאלות שיש לו, אם יש לו, ובין על מנת לקבל מידע ביחס לשאלות שאפילו אינו יודע לשאול.  

ישנם אנשים הסבורים כי הדבר פשוט מאד. הם בסך הכל מעוניינים כי רכושם יחולק באופן פשוט, נניח – לילדיהם בחלקים שווים ביניהם. האמנם, פשוט? יש לבדוק על איזה רכוש מדובר; יש לבדוק את היבטי המס, אולי כדאי לבצע תכנון מס מראש ולחסוך הוצאות של ממש ליורשים; יש לבדוק האם אותו רכוש שאני מבקש להוריש, הוא באמת שלי ואין לי בו שותפים.  כך למשל, לא בהכרח הרישום משקף את הזכויות בפועל, בפרט אם המדובר באדם שהוא נשוי, או ידוע בציבור. הרי על פי החוק, זוג נשוי שנים רבות, הורים לילדים, בד"כ הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין שלהם, הינו משותף, ללא כל קשר לאופן רישומו בפועל. כך, דירת מגורים של הצדדים; כך, כספים בחשבונות בנק, ללא כל קשר לבעלות ו/או השייכות על חשבון הבנק. אותו אדם, שיערוך צוואה ויוריש את רכושו לילדיו, לא ברור מהו אותו רכוש ומה כולל אותו רכוש. ומאד ייתכן כי למעשה בבעלותו רק חצי מהרכוש. עצם קיומה של הצוואה, לא מרפא נתונים אלה.

אם אכן, אותו אדם סבור שהרכוש הוא שלו בלבד, מן הראוי שיערוך הסכם ממון בינו לבין אשתו או בת זוגו, ככל שהדבר אפשרי, ומוסכם על דעת בני הזוג, במסגרתו ייקבע איזה רכוש שייך לו בלבד.  נקודת המוצא היא כי אדם יכול לצוות ולהוריש רק את מה שיש לו, רק את מה ששלו. עצם ההצהרה בצוואה, כי רכוש ספציפי הוא שלו, אין בה כדי לשייך את אותו רכוש אליו.

כאמור, אשר לשאלות של מיסוי. יש לתת את הדעת, איזה רכוש רשום כבר על שם היורשים, למשל; האם יש להם חובות; למשל, אם לאדם 2 דירות ו-2 ילדים, עדיף לייחד כל דירה לילד ולא לחלק את שתי הדירות לשני הילדים. כך, יהא עליהם לבצע העברות של הזכויות מהאחד לשני, ולבצע עסקאות הכרוכות במס. לעומת מצב שבו זוכה כל ילד בדירה נפרד, ועצם הזכייה, עצם ההורשה אינה מחויבת במס.

אלה היו מספר מילים על ההכרח בקבלת יעוץ טרם עריכת צוואה, שנחשב כיום מסמך משפטי לכל דבר ועניין.

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

עורך דין "מפורסם" = טוב יותר?

האם עורך דין ש"זכה" לראיון והופעה טלוויזיונית אקראית כלשהי, הוא בהכרח עורך דין טוב ומקצועי יותר שכדאי לשלם עבור שירותיו תשלום גבוה יותר ולעתים אף מופרז? מאמר בנושא מאת עורך דין ונוטריון אורי גנור.

האם מחלקים פנסיה וקה"ל היום או בזמן פרעון הקופות?

כידוע, גם זכויות פנסיה וזכויות סוציאליות אחרות הינן בגדר רכוש משותף הניתן לחלוקה. פעמים רבות, מבקש הצד הזכאי לכספים, לחלק כבר כאן ועכשיו, על אף שהקופה עצמה אינה נזילה. הקושי עולה במיוחד כאשר המדובר בחסכון לגיל הפנסיה. האם שוברים את הקופה? האם מוותרים על הכספים כבר עתה? האם ממתינים לגיל הפרישה, עוד עשרות שנים? כיצד מבצעים את החלוקה? על כך, ביריעה שלהלן.

דיני משפחה: כיצד גובים חוב מזונות?

קיומו של פסק דין הקובע את חיובו של אב במזונות ילדיו, הוא נחמד. אך לא תמיד הוא מספק. אם האב בוחר שלא לקיים את פסק הדין ולא לשלם את המזונות, או לשלם באופן חלקי, יש צורך לקום ולעשות מעשה ולנקוט בפעולות אשר יביאו לידי גביית הכספים. רבים סבורים כי מערכת ההוצאה לפועל הקיימת בארץ, היא כזו שפועלת מעצמה ודואגת לגביית הכספים.

על מה צריך לתת את הדעת כאשר עורכים צוואה

אדם כותב צוואה ובה מצווה לפלוני אלמוני את רכושו. לכאורה, הדברים פשוטים. הכל ברור. מדוע בכלל צריכה ו/או עלולה להתעורר איזושהי בעיה? ובכן, קחו לדוגמא אדם שכתב צוואה ובה קבע כי הדירה שלו ברחוב פלוני הוא מוריש לבנו הבכור. בינתיים, מאז עריכת הצוואה הוא צבר רכוש נוסף. מה דינו של אותו רכוש? האם גם הרכוש הנוסף הוא לבן הבכור? האם רק לילדים האחרים? האם לכל הילדים בחלקים שווים, מבלי כל קשר לאותה דירה ספציפית שהוריש לבן הבכור?

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי