מיהו הידוע בציבור? היש הגדרה ברורה?
בתרבות של ימינו, מתפתחות מערכות יחסים שונות, ללא נישואין, ביניהם ידועים בציבור. אנחנו משתמשים במושג הזה ורבים אינם יודעים בוודאות, מה זה אומר. רבים שואלים באיזו נקודת זמן ניתן לכנות אותם ידועים בציבור? האם בני הזוג חייבים להתגורר יחד כדי להיחשב כידועים בציבור? האם חייבים לנהל חשבונות משותפים? האם יש פרמטרים קבועים לענין זה?
ובכן, אין חקיקה מסודרת בענין הזה, עד היום, ולמעשה החוקים השונים תוקנו, על הדרך, והוספו סעיפים המגדירים את התא המשפחתי החדש הזה. אבל – כל חוק נותן הגדרה משלו, לפי האוריינטציה שלו.
עם זאת, קיימת הגדרה רווחת אשר חולשת על מרבית המצבים, והיא: "איש ואשה המנהלים חיי משפחה במשק בית משותף". אין ציון של זמן, אם זה חודשים, אולי שנה אחת מספיקה אולי יותר. למעשה, זה נותר לשיקול דעת בית המשפט, לפי טיב מערכת היחסים.
האם קיים הכרח במגורים משותפים? בתחילת הדרך, זה היה תנאי מחויב המציאות. ללא קיומו, אין דבר כזה ידועים בציבור. לכל זוג נשוי בית משותף שמהווה את מרכז חייו. זה היה תנאי ראשוני ויסודי. כיום, עם השתנות הזמנים והתרבות, לא בהכרח חייבים לגור ביחד. ביהמ"ש אומר שהמהות היא הכוונה לבלות ביחד בחיי היום יום, ומספר שעות בלילה של לינה בנפרד אינה צריכה להעלות או להוריד לענין זה. אין עדיפות ללינה על פני פעילויות חיים משותפות.
האם אדם נשוי יכול להיחשב כידוע בציבור? בעבר, זה אף לא עלה במחשבה. הרי ידועים בציבור הם כמו זוג נשוי, אז מה פתאום נשוי במקביל?! ואולם, כיום, עם הפתיחות המחשבתית, ומצב הדברים בשטח, זה אפשרי. בענין זה, ביה"ד לעבודה אף הורה למוסד לביטוח לאומי לשלם קצבת שארים לשתי נשותיו של הנפטר, זו שלה היה נשוי וזו שהיתה ידועה בציבור שלו במקביל.
עם זאת, קיימת הגבלה אחת מפורשת בחוק הירושה. שם, לצורך חוק הירושה, ידוע בציבור חייב להיות פנוי.
ומה עם בנ"ז בני אותו מין? גם הם נחשבים לידועים בצבור. אמנם, עד לא מזמן, כאשר הגיע זוג כזה לביהמ"ש כדי לאשר הסכם ממון, בית המשפט לא קיבל אותו בשעריו. כיום, ביהמ"ש קבע כי "זוגות חד מיניים = חלק מהנורמה הזוגית בעולמנו".
למעשה, ניתן להיווכח, כי עם השתנות הזמנים, החוק מזדחל לאט לאט אחרי...והפסיקה מנסה להתאים את עצמה במגבלות המילה הכתובה.