פורסם ב 19/8/2009 ע"י עורכת דין סיגל מוסקוביץ-בכר

            בן הזוג שלך הינו שותף אוטומטי בזכויותיך
 
מדוע נקודת המוצא של הדין לגבי בני זוג, הוא שיתוף בנכסים? מדוע לא לקבוע כי כל אדם אחראי באופן בלעדי לזכויותיו וחסכונותיו ונכסיו? מדוע העובדה כי אדם הוא נשוי, יוצרת זיקה ושיתוף של בן הזוג בפועלו ועמלו של משנהו?
 
בתי המשפט רואים בנכסים שנצברו על ידי אחד הצדדים, במהלך חיי הנישואין, כנכסים אשר גם לבן הזוג, זכויות בהם. ישאל המתעניין, מדוע אדם אשר עבד כל חייו והשקיע וצבר נכסים, ובת זוגתו לא עבדה, צריך לחלוק עמה את כל אשר עמל למענו?
 
הלכת השיתוף, אשר התפתחה במשך שנים על ידי בתי המשפט, מתבססת על ראיית המשפחה כתא אינטימי שבו כל אחד מבני הזוג תורם כפי יכולתו ומקבל לפי צרכיו בהתאם ליכולת המשפחה. ניתן לומר כי המשפחה היא גם מעין שותפות מסחרית.
 
משטר זה של שיתוף נועד ליתן מענה לתחושת הצדק של הציבור ושל האדם הסביר, כדי שאחד מבני הזוג, לרוב האישה, החי במשק בית משותף, לא ימצא עצמו מחוסר רכוש, כאשר הרכוש שנצבר במהלך הנישואין שייך רק לבן זוגו (לרוב לאיש).
 
בדרך כלל בן זוג נישא מתוך רצון לנהל משק בית משותף עם בן זוגו במערכת של אמון הדדי, אינטימיות והשקעה משותפת בחיים המשותפים, הכוללים עבודה מחוץ לבית, החזקת משק הבית המשותף וגידול הילדים. ההנחה הבסיסית היא כי שני בני הזוג בונים עתיד משותף, והם יחלקו את חייהם בטוב וברע, כך שהמאמץ שכל אחד עושה במהלך החיים המשותפים (כל אחד לפי יכולתו: גם אם רק אחד מהצדדים עובד מחוץ לבית) הוא גם לטובת שני בני הזוג והמשפחה כולה.
 
השיתוף הינו תוצר ערכי אידיאולוגי של מושגי הצדק, ההגינות והשוויון.
 
ואין המדובר דווקא בבני זוג אשר נישאו זה לזו, אלא גם בבני זוג אשר מנהלים משק בית משותף וחיים כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין, היינו ידועים בציבור.
 
לאחרונה, אף הלכה הפסיקה צעד נוסף קדימה והרחיבה את השיתוף למה שנקרא "נכסי קריירה" כך שרואים את בן הזוג האחד שותף להתפתחות המקצועית והאישית של בן הזוג השני.
 
 
 

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית

עוד כתבות בנושא

האם ניתן להשתמש בצילומים "מפלילים" כדי להוכיח טענה של בגידה?

הלכה ידועה היא, ואף הציבור הרחב ער לה, כי אישה ש"זנתה", היינו הייתה מעורבת ביחסים אינטימיים עם גבר שאינו בעלה, מחויבת בגירושין. בעלים רבים, במהלך סכסוך גירושין, אשר נשותיהם נכנסות לקטגוריה זו, עושים את כל המאמצים, בשיתוף פעולה, עם עורכי דינם, כדי להביא הוכחות שהאישה אכן בגדה ובוגדת בבעלה וזאת במטרה להשיג יתרונות משמעותיים במשא ומתן, לרבות קבלת הגט המיוחל.

איזה פתרון תעודת זוגיות מציעה ולמי הוא מתאים?

העשורים האחרונים יצרו בפני הרשויות הדתיות אתגר שלא הכירו בעבר: בני זוג ששניהם בני אותו מגדר, כהן וגרושה, בני זוג שיהדותו של אחד מהם איננה חד משמעית וכד'. כתוצאה מכך, זוגות שאינם רוצים או אינם יכולים למסד את זוגיותם בדרך שאיננה דתית, נתקלו בקושי למסד את יחסיהם - על רקע אתגרים וצרכים אלו נולדה תעודת הזוגיות.

פיצויים בגין הפרה של חוזה נישואין. היש דבר כזה? ומה זה אומר?

ובכן, יותר ויותר מתחילים בתי המשפט להכיר בנזקים שונים אשר נגרמו למי מהצדדים הנשואים כתוצאה מהתנהגותו הפוגענית של הצד השני, ואף פוסקים פיצויים כספיים לטובת הצד הנפגע. וודאי שלא בכל מצב, ולא באופן שגרתי, שכן חיי הנישואין סבוכים, רצופים בעליות ומורדות ובני הזוג עצמם הינם אנשים בוגרים ועצמאיים ועליהם לקבל אחריות על התוצאות הנובעות מהמעשים שלהם.

מהי צוואה? עו"ד טלי איטקין מסבירה על חשיבותה

הצוואה הינה מסמך משפטי באמצעותו מורה המצווה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. כל עוד המצווה בחיים, הוא יכול לשנות את צוואתו כאוות נפשו

מחפש עורך דין?
קבל ייעוץ אישי