דיני מקרקעין מסדירים את הזכויות השונות המוקנות לאנשים בנדל"ן, כלומר בחלקות קרקע, על כל הבנוי והנטוע עליהן, ובכלל זה מגרשים, בתים צמודי קרקע, דירות מגורים בבתים משותפים, משרדים, חנויות, מבנים תעשייתיים, שטחים חקלאיים, השכרת דירות וכיוב'. קיימות מספר זכויות במקרקעין, שהעיקריות בהן הנן בעלות, חכירה, שכירות ורשות. זכויות אלה ניתנות להעברה בתנאים מסוימים. עסקאות במקרקעין, כלומר הקניה של זכויות במקרקעין, הן עסקאות מורכבות המצריכות ליווי צמוד של אנשי מקצוע, כגון עורך דין נדל"ן או מקרקעין מנוסה על מנת להבטיח את השמירה על זכויות המוכר והקונה, הן מבחינה משפטית, הן מבחינת מיסוי והן מבחינה פיננסית כאשר מדובר בעסקאות הכרוכות בקבלת הלוואה בנקאית המובטחת במשכנתא. קיימת חשיבות עליונה להתייעצות מוקדמת עם עורך דין הבקיא בדיני מקרקעין, עוד לפני ביצוע העסקה, לפני החתימה על זכרון דברים או מסמך אחר כלשהו, כלומר כבר בתחילתו של המשא ומתן לקראת ביצוע העסקה.

הפורום עוסק בהיבטים שונים של תביעות משפטיות הנוגעות למקרקעין ובכלל זה תביעות פינוי, ליקויי בניה, פירוק שיתוף במקרקעין, תביעות בגין הפקעה, השגות מס שבח ועוד.

* כל המידע המועבר במדור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

משרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן ועמית גרוס

משרד עו"ד DTKG&G - דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', הינו אחד המשרדים הגדולים והמובילים בישראל בתחום המסים, הנדל"ן, חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ליטיגציה אזרחית, שוק ההון, היי-טק, דיני עבודה דיני הגירה ועוד. המשרד מדורג בדרך קבע על ידי מדריכי הדירוג השונים כמשרד בולט ומוביל בתחומי התמחותו.

אדם שאל/ה:
18/3/2015 ב 12:58

מגורם על גלגלים

שלום, אשמח להתייחסותכם לשאלה הבאה : ידוע שהצבת אוטבוס ורכבים אחרים שהוסבו למגורים, גם בקרקע פרטית (בין חקלאית או שלא ) היא דבר אסור ע"פ חוק שלא במסגרת אישורי מועצה מקומית וכו' (ע"פ דיוק לחוק והכללת רכב או מבנה-יביל על גלגלים בתוך הגדרת "מבנה"). שאלתי : האם ניתן להציב מבנה על גלגלים (לדוגמא, קראוון מגורים גדול על נגרר של משאית) על שטח (מאושר לבנייה? חקלאי? ציבורי?) כאשר המבנה איננו מחובר לשום תשתית חיצונית (וכאן הדגש הגדול), כלומר כל תשתיות המים, חשמל וכו' הן עצמאיות ללא חיבורים חיצוניים לשטח, ואז האם ע"פ חוק יהיה מותר להציב אותו והוא לא יחשב ל"מבנה" שכן אין כאן "עיקר וטפל" של מבנה לכאורה? בתודה. אדם

דניאל שאל/ה:
16/3/2015 ב 09:39

העברת זכויות בין יורשים

שלום,

הוריי הורישו לי ולשלוש אחיותיי דירה (אחות אחת נפטרה עוד לפני עריכת הצוואה אז הוריי הורישו את חלקה לחמשת ילדיה). אחות נוספת הינה חסויה ולה העניקו הוריי זכות מגורים עד ליום מותה. לאחר מותה, נמכור את הדירה. עד היום הדירה טרם נרשמה בטאבו. בימים אלה, אנו רוצים לרשום את כל זכויות היורשים בדירה בטאבו. חמשת ילדי האחות המנוחה מעוניינים להסתלק מהעזבון לטובת אחת היורשות בתמורה לקבלת סכום. שאלתי היא, האם עליי לשלם מס רכישה/שבח על התמורה שאני נותנת להם בתמורה להסתלקותם? אם כן, כמה? הפיצוי עומד על 250,000 ש"ח בסה"כ (50,000 ש"ח לכל אחד).

יניב שאל/ה:
11/3/2015 ב 01:48

עזרה למכירת הבית

שלום רב קוראים לי יניב ואני מכיר 2 אנשים שרוצים למכור את הבית שלהם והם הציעו לי שאם אני יעזור להם אז הם יתנו לי 1% אחד מסך המחיר של הבית, אני רוצה לעזור להם אבל אני רוצה שיהיה בינינו חוזה, אז איזה חוזה אני צריך לכתוב לו שיתפוס מבחינה משפטית שהם באמת ישלמו לי 1% מסך הבית, והאם מבחינה משפטית יש בעיה שאני עוזר להם למכור את הבית? זה המייל שלי יניב [email protected]

יניב שאל/ה:
11/3/2015 ב 01:45

עזרה למכירת הבית

שלום רב קוראים לי יניב ואני מכיר 2 אנשים שרוצים למכור את הבית שלהם והם הציעו לי שאם אני יעזור להם אז הם יתנו לי 1% אחד מסך המחיר של הבית, אני רוצה לעזור להם אבל אני רוצה שיהיה בינינו חוזה, אז איזה חוזה אני צריך לכתוב לו שיתפוס מבחינה משפטית שהם באמת ישלמו לי 1% מסך הבית, והאם מבחינה משפטית יש בעיה שאני עוזר להם למכור את הבית? זה המייל שלי יניב [email protected]

יריב שאל/ה:
10/3/2015 ב 11:04

דיור ציבורי

קראתי בכתבה הזאת לגבי הדיור הציבורי ורציתי לדעת לגבי גלישה לקרקעות ציבוריות - האם יש זכות למדינה לפנות לאחר 40 שנה

מאיה שאל/ה:
6/3/2015 ב 10:43

העלת שכר דירה בדירת עמידר

שלום, אימי מתגוררת בדירת עמידר כבר 36 שנה מאז עלתה ארצה. החודש הודיעו לה כי מקפיצים את שכר הדירה כפול ממה ששילמה (שילמה 500 לחודש עכשיו תשלם 1000) האם הם יכולים לעשות זאת? ומה עליה לעשות? תודה!

מרק שאל/ה:
28/2/2015 ב 09:07

נזילת מים

שלום רב, זמן רב שיש לי נזילת מים מהשכנה מקומה מעל. פניתי פעמים רבות , השכנה לא מעוניינת לתקשר ולטפל בנזילה,מדובר מפגע בטיחותי שפוגע בתשתית החשמל ו הדירה מושכרת ובשל נזקים רבים נאלצתי להפחית בשכירות. הגשתי תביעה למפקח מנהל מקרקעין בנושא.טרם נקבע דיון ופסיקת דין. שאלתי: האם המפקח יכול להנחות למי שבע לסגור מים לשכנה במידה והיא לא מתקנת תוך פרק זמן קצר?

מישקין מלינה שאל/ה:
26/2/2015 ב 11:54

בניין מגורים

שלום, אני גרה בבניין מגורים של כמה קומות. בקומת הקרקע יש גן ילדים. אמנם לטענתם יש להם אישור מהעירייה (חדרה), אך זהו מטרד של ממש. רעש בלתי פוסק בין השעות שמונה בבוקר עד אחת בצהריים, כמו כן הם קיבלו אישור להכנס עם רכבים לזטח החנייה של הבניין. מה אני יכולה לעשות בנידון?

זאב שאל/ה:
14/2/2015 ב 14:53

מס שבח על חצי דירה

שלום אני שוטף לדירה עם אחי יחידה שהתקבלה ללא תמורה מאבא שלי ז"ל,אמרו לי שצריך לחכות לתקופת צינון כדי שאני אוכל למכור לאחי את החצי שלי או לשלם מס שבח. השאלה שלי היא אם אני משלם מס שבח רק על חצי דירה כי אני מוכר לו רק את החצי דירה שלי . אח שלי אמור לתת לי כ500000 ש"ח,אני מבין שמס השבח הוא בסביבות 100000 ש"ח האם זה נכון?

רחלה שאל/ה:
10/2/2015 ב 08:23

בעל הנכס תלה שלט באמצע שנת השכירות- אני השוכר

אני זקוקה לעצתכם !!! אני מנהלת מרפאה קוסמטיקאית , במבנה שאני שוכרת כבר שנתיים מהבעלים. לפני חודש נכנסתי לשנת השכירות השלישית (אופציה שהיתה לי לפי תנאי החוזה). לפני שבועיים, הגיע נציג מטעם הבעלים ותלה שלט :"למכירה/ להשכרה" מעל המרפאה . זה פוגע מאוד בהכנסותיי , מכיוון שרוב הלקוחות שלי רוכשות כרטיסיית טיפולים לשנה שלמה. במצב הנוכחי, הן חוששות שאני אעבור משם למקום מרוחק, ואין רוצות לרכוש יותר כרטיסיות. לפי תנאי החוזה, מותר לבעלים למכור את הנכס במהלך ששת החודשים האחרונים לשכירות. בשום מקום לא צויין שהמכירה שלו תתבצע באמצעות תליית שלט על הבניין שבו קיימת המרפאה . מה עוד שיש לי לפי החוזה שנת אופציה נוספת, פרט לזו הנוכחית. האם מותר לבעלים לעשות זאת?

דורית שאל/ה:
30/1/2015 ב 16:14

הלכת שלמי - מיסוי מקרקעין

בהלכת שלמי. - צריך להציג הסכם ממון בין בני הזוג וכן להוכיח שהזוג התנהל על פיו. אם ישנו מקרה שהזוג התנהל בהפרדת רכוש (וניתן להוכיח זאת) ורק לאחר שנים תיעד זאת בהסכם ממון. האם הלכת שלמי מהווה קווים מנחים גם למקרה המוזכר?

צבי שאל/ה:
26/1/2015 ב 00:04

קניית/מכירת בית בירושה

שלום רב, על שם שני הורי ז"ל קיים בית שרשום בטאבו. אנו שלושת האחים (היורשים החוקיים) בשלבי הוצאת צווי ירושה להורים וזאת על מנת שהבית יהיה רשום בטאבו על שמנו. אין לי בית ואני גר בבית זה כל חיי (כ- 40 שנה) ומעוניין לרכושו מאחי, כמו כן אין ברשותי שום נכסים אחרים. יש לציין שזהו בית ישן בן למעלה מ- 70 שנה לא משופץ ומוזנח. ויש להשקיע כסף רב על מנת לשפצו או להרסו ולבנותו מחדש. בבית 2 חדרים ומרפסת עם גג אזבסט וחצר גדולה שהכניסה אליה מתוך הבית (שטח הנכס 63.7 מ"ר, שטח החלקה בטאבו 164 מ"ר). קיימת האופציה לבנות בחלקה זו בית עם 2 או 3 קומות (באישורים הנדרשים). לפי הערכת השמאי שווי הבית כיום הוא 1,400,000 ש"ח ושיש בנוסף לשלם היטל השבחה בסכום מוערך של 60,000 ש"ח ודמי היוון למינהל מקרקעי ישראל בסכום מוערך של 10,000 ש"ח. אם אחליט לרכוש את הבית מאחי: שאולותי הן: 1. האם הערכת השמאי ששווי הבית 1,400,000 ש"ח היא סבירה? (בית בחולון בשיכון ותיקים). 2. האם יש בכלל צורך לשלם היטל השבחה לבית בן למעלה מ- 70 שנה ואם כן האם 60,000 ש"ח זה הסכום שצריך לשלם? 3. מי צריך לשלם את היטל ההשבחה. הקונה או המוכר (כלומר אני כקונה או אחי כמוכרים)? 4. כנ"ל לגבי דמי ההיוון למינהל מקרקעי ישראל בסכום מוערך של 10,000 ש"ח. 5. אם ארכוש את הבית מאחי האם אני צריך לשלם מס רכישה? ואם כן כמה? 6. האם יש תשלומים נוספים שיש לשלם עבור קניית/מכירת הבית? 7. מה קורה מבחינת היטל ההשבחה, דמי ההיוון תשלומים נוספים באם אני ואחי מחליטים למכור את הבית לגורם אחר? אשמח לקבל יעוץ והכוונה. בתודה צבי

אורנה שאל/ה:
15/1/2015 ב 17:23

קנייה והשכרת נכס

אני מתכוונת לקנות דירה להשקעה , בעל הדירה משכיר לאנשים, החוזה יסתיים באוגוסט. אני מתכוונת לרכוש את הדירה ואלה ששוכרים אותה כעת החוזה שלהם יעבור ואני אקבל את השכירות. איך אפשר לעשות את החוזה. האנשים מעוניינים להמשיך אחרי גמר החוזה לשכור עד לתקופה שדירתם שקנו תהיה מוכנה. איך אני יכולה להבטיח את עצמי שהם לא יעשו בעיות עם שכר הדירה או בעיות שונות. האם אפשרי ששוכרים שגרים יכולים להעביר את הדירה על שמם או למכור הדירה. תודה

דוד אשכנזי שאל/ה:
14/1/2015 ב 11:48

סכסוך שכנים

שלום רב, הפסקתי לשלם לוועד הבית מזה כ- 7 חודשים עקב התנהלות לא תקינה של ועד הבית בגביית הכספים ובטיפול באחזקת הבניין. העליתי את טענותיי לאגודה לתרבות הדיור שאליה הועד הגיש תלונה, והרושם שלי הוא שהצד שלי לא מעניין את האגודה לתרבות הדיור והעניין כנראה יועבר לעורך דינם. האם יש באפשרותי להתגונן ו/או לתבוע, וכיצד?

אור שאל/ה:
10/1/2015 ב 20:20

הערת אזהרה

שלום,

רכשתי דירה עו"ד משותף לי ולמוכר. בתחילת המכירה עם התשלום הראשון נרשמה הערת אזהרה בטאבו.הוא שילם את המשכנתא ואנו לפני שלב תשלום הוא מס שבח ואני מס רכישה.ברצוני לשאול האם בתום תשלומים אלו ולאחר סידור תשלומי ארנונה מים וחשמל אפשר להקדים את מלוא התשלום ולקבל חזקה על הדירה - הדירה ריקה ומה קורה אם הערת האזהרה כשאני משלמת את כל סכום הדירה.

אודה על תשובתך.

מירי סלימן שאל/ה:
8/1/2015 ב 10:46

המלצה

מעוניינת לקבל אינפורמציה אודות חדשות הנדלן,האם אני יכולה לקבל את זה פה?

פלוני שאל/ה:
8/1/2015 ב 00:14

ביטוח מקצועי במגדל,- הסדר הלשכה

אני מעוניין לבטח את עצמי בביטוח אחריות מקצועית לפני המלצת לשכת עוה"ד ומסתבר שהחברה הנבחרת על ידי לשכת עוה"ד היא מגדל. בטעות רכשתי פוליסה של חברת ביטוח אחרת שחשבתי שהיא המבטחת. האם ניתן לבטל את הביטוח שרכשתי ולעבור לחברת מגדל ? האם החברה האחרת יכולה "לקנוס" אותי? אין ספק שטעיתי ואני רוצה לתקן הטעות. איך עושים זאת ללא נזק כספי?

hadar שאל/ה:
22/12/2014 ב 17:50

החזרת שיק ערבון לאחר סיום חוזה שכירות

גרתי בשכירות עד לפני חודש. ביום סיום החוזה החזרתי את המפתח לבעלת הדירה והמצאתי חשבונות תשלום שהייתי חייב עבור הדירב ( ארנונה,חשמל,מים וכו... ) בעלת הדירה מסרבת להחזיר לי את שיק הערבון שהפקדתי בידה ביום החתימה על החוזה, וכל פעם שפניתי אליה היא אומרת שתשלח לי אותו בדואר ולא שולחת. בפעמים האחרונות שהתקשרתי אליה היא נתקה את השיחה כשהבינה שאני על הקו. האם אפשר להתלונן עליה במשטרה? איך עלי לפעול?

מיכל שאל/ה:
8/12/2014 ב 21:20

השגת גבול

אני מתגוררת בקוטג. בסמוך אליי יש קוטג נוסף אין לנו קירות משותפים. אך אחד מקירות הבית נמצא בחצרו של השכן.

השכן בסוף חודשי הקיץ פנה אלינו כי הקים בריכה ויש לו יונים שמלכלכות את המים עם צואה ודרש שנשים על החלונות שלנו דוקרנים. אנחנו לא סבלנו מבעיה זו והצענו לשכן לשים על חלונו דוקרנים.

מסתבר, שהשכן עלה על קיר ביתי והתקין ללא הסכמתי דוקרנים מברזל, מאוד גהוהים ואגרסיביים, על 2 חלונות ביתי. האחד בחדר השינה שלי והשני על מקלחת חדר ההורים.

זאת גילתי לצערי רק לפני חודש, כשרציתי לפרק את החלון, לצורך ניקיון, נשרטתי ביד, למזלי... וכך גיליתי את הדוקרנים.

זה הגיוני ??? בית שלי. חלונות שלי והשכן "הנחמד" עושה את ככל העולה על רוחו, בשטח הפרטי שלי.

פניתי אליו בצורה יפה שיורדי את המפגע הבטיחותי הזה, אך הוא לא רק שלא רצה להוריד.

הוא תובע אותי בבית משפט השלום, והוציא לי צו הרחקה מהדוקרנים ודורש שלא ייתנו לי להוריד אותם.

זה יכול להיות ???

יש לי משפט בשבוע הבא ואיני יודעת מה לעשות ?\איך לדבר ? מה להגיד ???

אודה להכוונתכם בהקדם.

מאוד פוחדת מהשכן וממש לא יודעת מה עוד יכול לעשות !!!

יובל שאל/ה:
7/12/2014 ב 23:19

שבירת חוזה לפני הזמן בעקבות רטיבות בדירה

שלום, אנחנו שוכרים דירה עם שני ילדים (5 וחודש וחצי) וגילינו שיש רטיבות חמורה בדירה היכולה להוות גורם בריאותי מזיק החוזה שלנו אומר שאנחנו חייבים למצוא משכיר במקומינו במידה ואנחנו רוצים להפר חוזה לפני הזמן. האם במקרה זה של רטיבות חלים עלינו חוקים אלו או שניתן לתת התראה ולעזוב ללא מציאת משכיר חלופי ? תודה

ליאת שאל/ה:
24/11/2014 ב 22:29

רכישת דירה בחכירה

שלום רב אני בתהליך של קניית דירה ישנה. בהסכם כתוב כי החכירה הינה עד 2018. מה זה אומר? האם אהיה מחוייבת בתשלום כלשהו? תודה

עפרה שאל/ה:
19/11/2014 ב 09:41

מס שבח לינארי

בוקר טוב, נושא המס הלינארי לא ברור לי (עקרונית). אני מעוניינת למכור דירה שקיבלתי במתנה לפני 10 שנים ב-2.5 מיליון ₪. היא נקנתה ע"י הוריי כמה שנים לפני כן (בשנת 2000) במחיר 1.5 מיליון בערך. אני רוצה למכור ביום 1.1.2015. יש לי עוד שתי דירות, איך עליי להעריך את מס השבח שאצטרך לשלם?

אבי שאל/ה:
16/11/2014 ב 11:46

מע"מ 0

היי, רציתי לברר לגבי רכישת דירה. האם נכון שכגרוש, אוכל לרכוש דירה ראשונה, עם הטבת מע"מ 0, למרות שהייתה ברשותי דירה משותפת כאשר הייתי נשוי? תודה.

דניאל שאל/ה:
2/11/2014 ב 22:00

עמלת תיווך

שלום רב, אני מתווך ומכרתי דירה חדשה מקבלן ללקוח. הוא חתום על טופס עמלת תיווך שחתום: "2% מהסכום הכולל של העסקה ובתוספת מע"מ כחוק". אי לכך, האם לא מגיע לי 2% ממחיר הקניה המלא של הדירה החדשה אותה שילם הלקוח לקבלן (המחיר כולל המע"מ) + מע"מ? שכן אחרת, המחיר ישקף מחיר מכירת דירת יד שניה במחיר נמוך בכ-20% ממחירה של זו החדשה. כמו גם שהקונה חתום על "הסכום הכולל של העסקה"...... בתודה ובכבוד, דניאל

יעקב שאל/ה:
30/10/2014 ב 02:21

הסכם

בא אדם וביקש לשכור דירה וליתן לי שיקים עבור קרוב משפחה אבל ביקש שנעש 2 חוזים כי לקרוב מגיעה הנחה בעיריה . האם זה חוקי? מה הסכנות שיכולות

לנבוע ממצב כזה.

מחפש עורך דין? קבל הכוונה אישית

מחפש עורך דין?
קבל הכוונה אישית